O Vlašiću

Ova planinska ljepotica, nalazi se u samom srcu BiH (28 km od Travnika), te je još od davnina prepoznata kao prekrasano izletište, a sada je izrasla u značajan turistički centar.
Vlašić zauzima važno mjesto u turističkoj ponudi BiH, a i šire, te je zahvaljujuci prirodnom bogatstvu i ljepotama privlačan u svako doba godine. Najatraktivniji je zimi, a snijeg ga često prekrije i do 2,5 m.

Na Babanovcu (1260 m) se nalazi poznati sportsko-rekreacioni centar „Vlašić“, koji je tokom XIV Zimskih olimpjskih igara u Sarajevu 1984. godine, imao status rezervnog sportskog aklimatizacijskog centra. Od 1977. godine do 1990. godine Vlašić je bio poznat i po internacionalnom takmičenju „Pokal Vlašić-Evropa Kup“,tokom kojega su na 90-metarskoj skakaonici, učestvovali takmičari iz 10 evropskih zemalja, Japana i SAD-a.

Pored skakaonice, Vlašić raspolaže i sa šest skijaških liftova: “Ugar”, “Markovac”, “Babanovac I i II”, “Baby” ski-lift I i II i sa više od 15 km dobro uređenih staza. Nije neobicno da se na Vlašicu, tokom samo jednog dana, izmijenjaju sva godišnja doba, ali je sigurno da Vlašic živi svih 365 dana u godini, jer posjetiteljima nudi razne pogodnosti tokom ljetne i zimske sezone. Planinarenje, izleti, šetnje najljepšim predjelima Vlašica uz prelijepu rijeku Ugar, odlazak na Kraljicu, te na najviši vrh Vlašica (Paljenik 1963m n/v) samo su mali dio u širokoj lepezi onoga što ova planina nudi. Posebno je lijepo tokom zimskih mjeseci, kada su na ovoj planini zastupljeni pored alpskog i nordijskokog skijanja i sadržaji poput noćnog skijanja, snow safarija, sankanja, noćnih provoda…